16 November 2010

Tutorial : Pasang Button LIKE Facebook di Blog


السلام عليكم
Hari ini aku nak kongsi satu lagi tutorial tentang cara memasang button LIKE Facebook di blog :face46: Tutorial ini telah direquestkan oleh Machi Shupp di Fanpage blog ini . Tanpa melengahkan masa,mari kita mulakan big hug

Sila follow step di bawah dan rujuk gambar di atas.

1 Backup template blog yg sedia ada . Kalau ada error,boleh restore balik template lame .
2 Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template
3 Tekan Ctrl + F dan cari kod di bwah :
<data:post.body/>
4 Ctrl + C untuk copy kod di bwah :
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
Paste kod yg telah di copy bawah kod <data:post.body/>
5 Klik Save Template . Siap !
bee Kindly leave your comment . tq .





83 comments:

  1. Thank you! :D
    Really helps a lot! <3

    ReplyDelete
  2. mira , dkt my blog , code yg ni , "" , tkde oh . cemana eh ?

    ReplyDelete
  3. code yg ni "< data : post . body />" tkde , cemana eh ?

    ReplyDelete
  4. @Nadia (: tade ? u dah tick expand widget template ke lom ? WAJIB tick oke (:

    ReplyDelete
  5. ahah!
    setelah mencuba segala tutorial yg ada..
    finally ini je la yg berjaya dilakukan..
    thnx der..u are awesome lah !

    ReplyDelete
  6. But im using classic template?

    ReplyDelete
  7. mcmne nak buat box2 facebook mcm kat tepi nie? help me plis. wanna know. tq

    ReplyDelete
  8. thx...
    dpt letak kat blog saye... =)

    ReplyDelete
  9. mmm
    sebenarnye sye x tawu mcm mne nk copy code tu ,,
    hehe
    mcm mne nk copy code tu ?

    ReplyDelete
  10. kak ,,
    sye punye jdy ,,
    tpi semue post da x de ..

    ReplyDelete
  11. cemana ah nak kasi entry kita tu buleh ada colour balik? skang ni asyik hitam ja colour. bila letak colour pon bila preview, dia tamau keluar colour jugak. :'(

    sebagai contoh paanrosli.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. thankie fuckingdamnmuch syamira . it helps a lot :)

    ReplyDelete
  13. tengs..a lot. syamira !!! great tuto.

    ReplyDelete
  14. already follow u .follow me if u want la...

    ReplyDelete
  15. Woahh.kamu pandai edit blog :)
    thanks for tutorial <3

    ReplyDelete
  16. okay , tengs alot . dah dapat :)

    ReplyDelete
  17. THANKS A LOT sis :)
    Really Appreiate it :)

    ReplyDelete
  18. Homahgah. Thank a lot sister. I love more. Muahhh.

    ReplyDelete
  19. wahh miraa ! terima kasehhhhh sangattt sangatttt!

    ReplyDelete
  20. yay !!
    yg nie m'jd ! thank ^^
    dah senyum dah... ^^

    ReplyDelete
  21. jadi,,jadi,,jadi..
    terimer kaseh...!!!!

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah , naseb boleh . mmg bergune sgt . mule mule tuh agak mencabar iman lahh . hehe . thanks 4 the tutorial :) .

    ReplyDelete
  23. thanks a lot..da lme sy cri bnde ni

    ReplyDelete
  24. thnx yup pasal tutorial ni.. syg kamoo lebeyh...<3

    ReplyDelete
  25. Wow~! it's work.. thanks dear... ;)

    ReplyDelete
  26. Saya amik tuto tau tau , but then I promise I'll credit , NO LIE ! Hihi ^^

    ReplyDelete
  27. Akak Syamira .
    Saya cme tk fhm yg afe ctrl+f tu ..
    tk thu nk buat klau ade tu ..
    Bleh akk trgkn cre yg lbih sng faham tk ? =)

    ReplyDelete
  28. Akak, sye tak bole nak buad sebab code untuk edit kat edit html tuh takde. camne yea kak? bole tolong? :)

    ReplyDelete
  29. salam mira...nk tye ckt la...sye nye blog x ad <data:post.body la...yg ad <data:blog.page..cm ne yeh...

    ReplyDelete
  30. thanks for the tutorial adeq :)

    ReplyDelete
  31. http://akusyamira.blogspot.com THANK YOU A LOT . ILY <3

    ReplyDelete
  32. :) thanks :) help a lot and a lot :)

    ReplyDelete
  33. sys !! nak nangis dibuat nya...my post ta bleyh keluar..then benda ni ada...acano nie??pm me boleh tak..or see my blog http://hanacrazies.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. awak, mula-mula tak jadi tpi godek punye godek baru leh! terima kasih! <3

    ReplyDelete
  35. sye punye da jdy .. thanx :)

    ReplyDelete
  36. Tq.. membantu sanagt.. tp mcmn kita nk letak like button on top every entry erk? boleh tukar tak yer?

    ReplyDelete
  37. masih aga bingung tpi ntar saya coba...

    tq

    ReplyDelete
  38. kat mane eak nak tick expand widget template tu ?

    ReplyDelete

Senyum sebelum comment :)

 
©copyright S Y A M I R A all rights reserved