30 July 2010

Tutorial : cara letak fungsi reply comment

السلام عليكم
Hari ini aku nk share toturial cara mcm mana nk buat button untuk reply comment. Dengan ini,senanglah owner² blog mcm aku nk reply comment² reader blog macam gambar di bawah .

haaa . berminat ?
ok . Just follow the steps below .
1 Dashboard> Settings > Comment ( tick pada ruangan Embed Below Post di bahagian Comment Form Displacement )

*klik untuk tumbesaran*

2 Dashboard > Design > Edit Html > tick Expand Widget Templates
3 Tekan ctrl + f ,cari word
<data:commentpostedbymsg>

atau kod

<data:commentpostedbymsg/>

atau kod

<dd class='comment-footer'>

4 ctrl + c , untuk copy code di bawah :
<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

5Edit pada bahagian yg colour merah tu . masukkan ID anda .contoh :6 Preview dan save kalau tak ada error emoticon07
7 Siapa yg dah try , sila lah tinggalkan comment jika tidak mahu kene sembelit 1243906234-122893



88 comments:

  1. hmm, da cari ketiga2 code tu. tapi tak jumpe pun. tade lam html. :(

    ReplyDelete
  2. hmm..da try tige2 2 tp stu pown xda...

    ReplyDelete
  3. found tapi nak paste kat mana :)

    ReplyDelete
  4. da buat , tp tk jd la .
    mcm mna ni ?

    ReplyDelete
  5. dh copy tp nk paste at ne?? sblom atau slps code yg ite cari tu??

    ReplyDelete
  6. @Ribena
    Paste kat bawah code yg awak cari tue. *sy tolong je. jgn marah

    ReplyDelete
  7. (: weewit ! dah jadi . thanx sis :)

    ReplyDelete
  8. cari kod ni kt google td...
    thnx ye...

    ReplyDelete
  9. sedih sekali sebab dah banyak tuto pasal ni, tapi still tak jadik gak.

    ReplyDelete
  10. salam...lau gne classic nye template how ek..nk ltk kod ni..sbb mmg xley...yg ni tuk xml an...

    ReplyDelete
  11. @Are-Nisa satu agy, nak amik kat mane ID kita??

    ReplyDelete
  12. tak pe kak dah berjaya!! yeahoooooo!! love u soo much kak.. kebanyakan bnda pelik2 sikit kat blog sy sy belajar kat kakak.. muahh.. love kakk !

    ReplyDelete
  13. fiqa cube akak punyer tuto . my adik pun :D

    ReplyDelete
  14. thanks utk tutor neh . leya try buat . (:

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Ok thanks untuk tutorial ni.. ni baru dapat jumpe. :) thanks. Ku ada link kan url kamu dekat blog :)

    ReplyDelete
  17. da buat..jadik2 time kasih^^

    ReplyDelete
  18. yess..setelah berkali2 cuba..akhirnya menjadi..tenkiu2...

    ReplyDelete
  19. patut la wat sebelum nih tak jadi... upanya SETTING KAT COMMENT TUH.. THANX.. :)

    ReplyDelete
  20. trima kasih daun keladi.. kalau bole nnt mintk lagi.. ^_^

    ReplyDelete
  21. nak tanya, macam mana nak wt cam current visitor kt sebelah tu..>>

    ReplyDelete
  22. ta jadi pun... da try banyak kali..... still tade...cmne erk???

    ReplyDelete
  23. tak paam la .. seriously tak tao mcm mane nakk buad ..

    ReplyDelete
  24. kenapa dashboard saya jd besar?

    ReplyDelete
  25. :) napa sya cri word 2.... xda pUn... cmna 2 ya??

    ReplyDelete
  26. ni pun da buat..jd!!maceh awak..:)

    ReplyDelete
  27. Terima Kasih...,Menjadi bhaii!

    ReplyDelete
  28. thx... but not work >.<
    mybe i mistake something....

    ReplyDelete
  29. tq... halalkan ilmunya, dah jadi

    ReplyDelete
  30. thanks..
    but it did'nt work..
    huhuhu..
    may be my there somehing error..
    pfffttt..

    ReplyDelete
  31. saya dah try dan berjaya :)
    terima kasih banyak-banyak,.

    ReplyDelete
  32. Sha dh try.. yey. menjadi! mekasih tau ^^

    ReplyDelete
  33. tq for the tutor.... betul2 jadi :) suke sgt2

    ReplyDelete
  34. da try....heheh...thanks a lot....=)

    ReplyDelete
  35. Akak nak copy kode tak boleh di blog awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  36. tick Expand Widget Templates x da pada blog baru kan? hows that?

    ReplyDelete

Senyum sebelum comment :)

 
©copyright S Y A M I R A all rights reserved